Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια Υπουργεία

Προς:

Πρωθυπουργικό Γραφείο
Υπόψη Αξιότιμου Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπόψη Αξιότιμου Υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη

Υπουργείο Οικονομικών
Υπόψη Αξιότιμου Υπουργού κ. Χρήστου Σταικούρα

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Υπόψη Αξιότιμου Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Εμείς οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης της μουσικής στηρίζουμε την ύπαρξη μας κατά μεγάλο ποσοστό στη δημόσια εκτέλεση των μουσικών έργων και ερμηνειών/εκτελέσεών μας. Ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιηθούν συναυλίες ή όχι, είναι ολοφάνερο ότι θα υποστούν συνολική καθίζηση και τα έσοδά μας από όλα τα σημεία στον κλάδο της εστίασης/ψυχαγωγίας όπως τα club, τα μπαρ και τους χώρους των ξενοδοχείων όπου θα υπάρξει πρακτικά αδυναμία ή και άρνηση πληρωμών.
Παράλληλα απασχολούμε και τους περισσότερους εργαζόμενους και είμαστε πολλαπλάσιοι σε μέγεθος από τους οργανισμούς των υπολοίπων κλάδων, εκπροσωπώντας χιλιάδες δικαιούχους. Για κάποιες κατηγορίες δικαιούχων (όπως π.χ. οι στιχουργοί) που δεν έχουν πρόσβαση στις ζωντανές εμφανίσεις, το έσοδο από το δικαίωμα είναι η μοναδική πηγή του εισοδήματος τους. Αλλά και όλοι οι υπόλοιποι όπως μουσικοί και καλλιτέχνες/ερμηνευτές δεν θα έχουν δυνατότητα εργασίας μετά την απαγόρευση των συναυλιών.
Είναι βέβαιο πως το 2020 θα είναι μια καταστροφική χρονιά για το δικαίωμα.
Προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν οι οργανισμοί μας και να διατηρήσουν τις υποδομές τους χρειάζονται άμεση κρατική ενίσχυση, που να αναπληρώνει αναλογικά τις βαριές απώλειες των εσόδων τους. Χρειάζεται να τους δοθεί η δυνατότητα να ανακουφίσουν τους δικαιούχους τους και μάλιστα τους ασθενέστερους από αυτούς. Χρειάζεται να πιεστούν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ΟΣΔ άμεσα. Διαχρονικό αίτημα του κλάδου μας ήταν και παραμένει το να επιβληθεί ένα μικρό οριζόντιο τέλος σε κάθε σταθερή ή κινητή σύνδεση που προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στις συνθήκες της σημερινής κρίσης όπου η πρόσβαση στα έργα μας γίνεται πια σχεδόν αποκλειστικά διαδικτυακά, θα ήταν μια δίκαιη παρέμβαση που θα αναπλήρωνε σε ένα μεγάλο βαθμό την τεράστια απώλεια των εσόδων μας. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει επειγόντως η Ελληνική Πολιτεία να ενσωματώσει την τελευταία Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή αγορά, που προσφέρει ένα ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας για τα δικαιώματα μας και παράλληλα να κινητοποιήσει την Ανεξάρτητη Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας η οποία από την ανάληψη των καθηκόντων της η Νέα Κυβέρνηση δεν έχει απαγορεύσει την πρόσβαση ούτε σε ένα παράνομο ιστοτοπο.
Έχουμε καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις μας για την διάσωση του κλάδου στους αρμόδιους φορείς ήδη από την αρχή της κρίσης. Κι όμως στα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εμάς.
.Διεκδικούμε απλά το αυτονόητο προκειμένου να μη ζήσουν οι άνθρωποι του πολιτισμού την εξαθλίωση.
Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας να οργανωθεί επίσημα εκστρατεία με την ενεργή στήριξη της Πολιτείας προς το ραδιόφωνο και τα τηλεοπτικά μέσα, ώστε να παίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην επικράτεια, ελληνικό ρεπερτόριο. Αντίστοιχη πρωτοβουλία άλλωστε έχουν αναλάβει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ίσως δεν έχουν τόσο ισχυρή εγχώρια μουσική σκηνή.

Με εκτίμηση,

Για τον Οργανισμό GEA
Ο Πρόεδρος
Γρηγόρης Λαμπριανίδης

Για τον Οργανισμό ΕΡΑΤΩ
Ο Πρόεδρος
Μανώλης Φάμελλος

Για τον Οργανισμό ΑΠΟΛΛΩΝ
Ο Πρόεδρος
Γρηγόρης Λαμπριανίδης

Για τον Οργανισμό GRAMMO
Η Πρόεδρος
Μαργαρίτα Μάτσα

Για τον Οργανισμό ΕΔΕΜ
Ο Πρόεδρος
Φοίβος Δεληβοριάς.